Gå videre til innhold
Slik frisker du opp utemøblene dine

Blogginnlegg -

Slik frisker du opp utemøblene dine

Har du noen slitne hagemøbler som trenger en oppfriskning? Gi dem en vask, og grip fatt i pensel, rull og malingsbokser så har du freshe utemøbler på et blunk.

Vær og vind setter sitt preg på utemøblene, og du er ikke alene om å ha et hagemøbel eller to som trenger litt kjærlighet. Den gode nyheten er at uansett om du har hagemøbler i tre, jern eller plast så er det fullt mulig å friske dem opp med maling. Å male utemøbler er en enkel og rimelig måte å løfte uterommet på. Ikke tar det ikke så lang tid, heller!

Vask, grunn og mal

Først må utemøblene vaskes, det kommer vi ikke utenom. En ordentlig rengjøring av hagemøbler, med påfølgende behandling, gjør susen.

Vask etter behov og husk å velge en behandling tilpasset materialet møblene er laget av. Ikke bruk høytrykksspyler hvis du ikke må, i så fall bør du være forsiktig.

Vask utemøblene slik at smuss, fett og olje fjernes. De fleste hagemøbler kan rengjøres med vaskemidler for husvask. Dette er milde rengjøringsmidler som ikke skader materialet. Disse kan påføres med trykksprøyte, svamp eller klut. Deretter skrubbes møblene lett etterfulgt av en grundig skylling med rent vann. Løs maling og rust kan fjernes med en stålbørste. Før du gir møblene et strøk med grunning, må de være rene og tørre.

Mal gamle tremøbler
Uansett om møblementet er malt fra før eller ikke, må det vaskes først. Det er også alltid lurt å grunne treverk uansett om det er nytt eller gammelt som skal males på nytt. Gi møblene to strøk med utendørsmaling, og for best resultat anbefales det å benytte Baron Dør & Vindu. Dette er en spesialutviklet akrylmaling med kort tørketid, som vil holde de nymalte møblene fine over lang tid. Gamle utemøbler av gran og furu har en tendens til å gråne og miste all farge. Hvis du ønsker å friske opp sølvgrå tremøbler i hagen, kan løsningen være å beise møblene slik at de får et gyllent preg.

Mal hagemøbler av jern
Jernmøbler tåler å stå ute, men de trenger å friskes opp, og da kan de bli så gode som nye. Akkurat som for treverk finnes det en rekke produkter for vedlikehold og maling av jern og metall.

Som alltid: Begynn med rene flater, og fjern skitt og sopp med egnet vaskemiddel og vann. Ubehandlet metall rengjøres med stålbørste, mens allerede malte møbler kan skrapes, slipes og børstes med stålbørste. Grunnes først og når grunningen er tørr, kan du male møblene. Velg en maling som er spesialtilpasset jern og metall. I mange år har Quick Bengalack beskyttet og fornyet gjerder og portstolper, sykler og jernkonstruksjoner, og ikke minst møbler i metall. Fordi lakken er robust og værbestandig, verner den mot slitasje og rust, og lakken kan også brukes inne. Mal minst to toppstrøk før du lar møblene tørke.

Mal møbler i plast
Plastmøbler kan også friskes opp hvis de har blitt stygge av å stå ute. Du kan starte med å skrubbe plastmøbler med vann tilsatt grønnsåpe, oppvaskmiddel, bilsjampo eller kraftvask. Syntetiske såper tørker ut fettstoffene i plasten. Bruk heller ikke skuremiddel da det lager riper i overflaten.

Du kan enkelt spraymale plastmøblene i nye og glade farger. Mal små ting med Quick Spraymaling som er en spraymaling som kan brukes på både metall, plast og treverk. Skal du male større ting, som en putekasse eller et bord, maler du med pensel og rulle, og med Quick Bengalack på spann. Gratulerer med «nye» hagemøbler!

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tale Olivia Henningsen

Tale Olivia Henningsen

Pressekontakt Kreativ Leder, Fargerike PR, inspirasjon, fargeekspert, trender 93089100

Relatert innhold