Gå videre til innhold
Årets Farge 2015 er Orange!

Nyhet -

Årets Farge 2015 er Orange!

Fargerike, Norges største fargehandel, har for fjerde år på rad gått grundig til verks for å finne hvilken farge som vil være mest aktuell for nordmenn i året som kommer. I 2014 var fargen blågrønn, mens den nye arvtakeren for 2015 er orange.

- Vi ser at orange tar stadig større plass i det norske trendbildet. Orange er jo en utadvendt og livlig farge som oser av glede, og kanskje er fargevalget en nødvendig konsekvens av nordmenns delvis introverte lynne, sier Tale Henningsen, Kreativ Leder i Fargerike.

Få farger er så tilbakevendende som orange. Allerede fra 1800-tallet lot britene seg inspirere av de jordnære orangetonene fra koloniene. Fargespekteret fra persiske tepper og eksotiske kryddermarkeder ble et naturlig innslag i datidens britiske interiørtrender. Pop art-bevegelsen med Andy Warhol i spissen tok tak i orange for å uttrykke glede og frihet, og gjennom 60- og 70-tallet stod ulike orangetoner sterkt i både interiør og mote. Orange representerte en moderne kontrast til det konforme grå og signaliserte bekymringsløshet, lykke og fremtidstro.

De siste årene har ulike varianter av orange gjort stadig større inntog i nordmenns fargevalg. Først som detaljer i mote og interiør. En orange knapp på en ellers blå blazer. Orange knagger. En orange ringblomst som en fargerik oase i den hvite landsstilen. Senere kom kobberet frem fra glemselen og orangevarianter som rust og korall ble en voksende del av trendbildet. Orange er den ultimate kontrastfargen. Få andre farger går så godt med så mange andre farger. Dette gjør orange svært anvendelig. Fargerike presenterer tolv ulike nyanser i fargekartet Årets Farge 2015. Disse spenner fra varme, høstlige toner som innbyr til peiskos, til mer livlige varianter som gir assosiasjoner til solnedgang i skjærgården.

- Et pledd. En stol. En vegg. Et rom. Et hus. I 2015 er det orange som gjelder i Norge. I hvor stor grad er avhengig av modig du er. Uansett er orange en farge som inspirerer til lekenhet mer enn noen annen farge, sier Tale Henningsen, Kreativ Leder i Fargerike.

Den gladeste fargen

”Orange is the happiest color,” sa Frank Sinatra på spørsmål om sin favorittfarge. Orange er en farge forbundet med glede, lekenhet og positiv varme, og står i kontrast til de introverte fargene hvit, grå og sort. At orange blir en stadig mer aktuell farge i Norge skyldes trolig et behov for å bryte ut av gråtonene som har omgitt oss i alt fra arkitektur, interiør og mote de siste årene.

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Tale Olivia Henningsen

Tale Olivia Henningsen

Pressekontakt Kreativ Leder, Fargerike PR, inspirasjon, fargeekspert, trender 93089100

Relatert innhold